сряда, 16 април 2014 г.

Как да боядисаме великденски яйца с естествени продукти

Великденските яйца са символична представа за нов живот и своеобразно пожелаване на
изобилие. В древността, когато повечето хора са били бедни, яйцата са служили като подарък от едно семейство на друго.

В различните страни са боядисвали яйцата с различни цветове. С червен цвят, символизиращ кръвта на Христос, са боядисвали яйцата в Гърция. В Германия и Австрия са предпочитали зеления като символ на чистотата. В славянските страни често върху яйцата са изобразявали символите на волята – кръста, икони.

Яйцата могат да се боядисат и с натурални продукти. Най-често се използват лучени обелки. Яйцата стават с жълт или кафяв цвят. Също така яйцата могат да се боядисат и с други продукти. Това са кафе, зелен или черен чай, цвекло, морков, дъбова кора, листа от бреза, орехови черупки. Даже и син цвят може да се направи, като се използват листа от цветно зеле. А като се използват листа от коприва и спанак може да се постигне зелен цвят. Тези оцветители се използват защото са безвредни и достъпни. А за да придадете на яйцата блясък, ги избършете с памук, натопен в олио.

Ето как може да направите много шарени яйца за Вликден като използвате само естествени оцветители.

Някои идеи са практични, други трудни за реализация
Великденски яйца могат да се оцветят с естветвени бои като се използват следните продукти:

жълто – люспи от лук
светложълто – сварена отвара от кора на лимон или портокал
зелено – коприва
червено – цвекло червено
виолетово – червено зеле
светловиолетово – отвара от люспи на червен лук
кафяво – отвара от кафе

Като дойде време за боядисването:

Трябват ви: по-бели яйца (но и по-тъмни стават), непотребен дамски чорапогащник, конец и прясно набрани дребни листенца и тревички с интересна форма – здравец, дори миниатюрни листа (съвсем млади) от кестеново дърво.

Чорапогащникът се нарязва на правоъгълни парчета с големината на пощенска картичка (в неопънато състояние). Конците също си ги нарежете предварително за по-удобно. Яйцата – сурови – ги измийте и подсушете. Пригответе си една чинийка с няколко капки олио в нея.

Сложете люспите от лука в тенджера, залейте ги със студена вода и сядайте да връзвате яйцата.

Как става това: Потапяте леко листенцето в олиото, за да се омазни от едната страна. Поставяте го върху яйцето – с олиото към черупката. Гледате да не мърда и да не се размазва много-много (макар че не е фатално). И цялото това нещо го увивате с парче чорапогащник, което опъвате хубаво по яйцето и усуквате отзад (противоположно на листото). Усуканото място връзвате здраво с конец. Отрязвате стърчащите краища и пъхате в тенджерата при люспите лук и водата.

Като приготвите всички яйца и ги настаните добре на мекичко между лучените люспи, слагайте тенджерата на котлона. Оставете да ври 15-20 минути и после обезателно яйцата да изстинат в тенджерата с лука. Така ще се боядисат най-добре – до красиво керемидено червено. Чак тогава ги извадете, внимателно отрежете и отделете увивните материали, и като изсъхнат яйцата, ги намажете с малко олио.

Както казах, стават с неповторим и наситен червен цвят, там, където е било листенцето може да се оцветят и в бледо зелено, а отзад, където е бил усукан чорапогащникът, се получава шарка като фина мрежа – като център на паяжина.

Повече Великденско настроение с днешните вицове:http://daniivanov.blogspot.com/2014/04/2014_19.html